mandag 16. mars 2009

Henrik Wergeland


Henrik Wergeland ble født i 1808 og døde i 1845. Han viste tidlig at han var interessert i skriving og diktning. Allerede da han var 13 år hadde han sitt første innlegg i avisa Morgenbladet. Henrik skrev mange dikt, han skrev også skuespill og sanger. En av de mest kjente diktene er ”Til Foraaret”.

Når det er snakk om Henrik Wergeland og hva slags inntrykk jeg har av han, så tenker jeg at han var en mann som gjorde det som passet han best og det han interesserte seg for, det la han ned mye tid og krefter i. Han var veldig opptatt av frihet, og han var veldig opptatt av samfunnet og diktning. Han skrev det han mente og på sin egen måte, noe som gjorde at han fikk mye oppmerksomhet.

Når det gjelder diktninga hans, så skrev han ikke etter noen bestemte regler, han skrev frie vers, han brukte mye følelser i diktninga og diktninga er preget av spontanitet. Han jobbet for at vi i Norge skulle ha vårt eget språk, i tillegg jobba han for at jødene skulle ha tilgang til riket, og han var veldig opptatt av 17. Mai. Han vokste opp på Eidsvoll, han var opptatt av grunnloven og han var veldig opptatt av 17. Mai feiringen. Nesten hvert år gikk han i tog og han holdt mange taler på nasjonaldagen. Han skrev også en kjent sang som fortsatt i dag blir brukt flittig på 17. Mai: ”Smaaguttenes Nationalsang”. Tingene han gjorde og tekstene han skrev fikk mye oppmerksomhet den gangen, og det at de fortsatt brukes i dag, at vi nå har vi vårt eget språk og at jødene nå har adgang til riket, gjør at han satte spor. Jeg tror det er noen av grunnene til at Wergeland fortsatt er så mye omtalt.

Wergeland 2008, Gro Roksand, ”Mangfoldige Wergeland – Kort oversikt”, http://www.wergeland2008.no/Articlelist.aspx?m=12&amid=2624, (besøkt 16.03.2009)

Ingen kommentarer: