søndag 24. mai 2009

Ekteskap og kjærlighet


Synet på ekteskap og kjærlighet har forandret seg mye i løpet av 200 år. Nye skikker har kommet og gamle har blitt glemt. Det var mer vanlig før i tiden at man gifta seg med en skikket ektemann/kvinne som også gjerne var bestemt av foreldrene. Bodde man på bygda måtte man kanskje gifte seg med nabogutten fordi han var en bra gutt fra en stor gård, i følge foreldrene. Det var sjelden av barna fikk velge selv, hvem de skulle gifte seg med. I dag er det i en mye større grad fritt hvem man velger og gifte seg med, i alle fall i vår kultur er det så godt som fritt. Noen kulturer har det fortsatt slik at foreldrene bestemmer og at barna ikke har noe og si selv.


Skilsmisse er en del av ekteskapet som i dag har blitt veldig vanlig. Før i tiden ble skilsmisser sett på som en stor skam i de aller fleste familier og det var få som skilte seg, uansett om ekteskapet var dårlig. I dag er skilsmisser vanlig, veldig mange barn lever med skilte foreldre og det er til og med mange som gifter og skiller seg flere ganger. Det kan være mange grunner til at man velger å skille seg, blant annet: utroskap, mishandling, ny partner, ingen følelser og mye krangling. I 2008 var det i følge ssb sin statistikk 25 125 skilsmisser i Norge.



Kjærlighet er grunnen til at de aller fleste gifter seg. Ekteskap og kjærlighet henger på mange måter sammen og de fleste gifter seg fordi de føler kjærlighet ovenfor ei/en annen. Tar kjærligheten slutt tar også ofte ekteskapet slutt. Kjærlighet trenger ikke ha noe med ekteskap og gjøre heller, det kan være at man føler kjærlighet ovenfor kjæreste, venner og familie også. I dag er det mye vanligere og vise kjærlighet til andre, enn det var for eksempel på 1800-tallet. Vi er mer åpne og ekteskap og kjærlighet i dag.

Kilder:

http://pub.tv2.no/multimedia/na/archive/00694/tabell_SSB_ekteskap_694474b.jpg
bilde funnet på: http://www.orklaposten.no/artikkel/visbilde.php?id=60

Ingen kommentarer: